Ik leer anders
Opleidingscentrum
Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

Beelddenken topdown leren (2 van 3)

Een beelddenker ziet een totaalbeeld en kan dit moeilijk opbouwen vanuit losse deeltjes. Hij is wel in staat om vanuit een geheel terug te beredeneren (omgekeerd leren). In het onderwijs wordt informatie altijd opgebouwd. Een bijna onmogelijke opgave voor een beelddenker. Aanleren om eerst het totaalbeeld te overzien om vervolgens terug te beredeneren om de lesstof in de klas te kunnen volgen.

Eerst totaalbeeld geven aan beelddenker (topdown leren)

We gaan de komende weken op school de dieren van de boerderij bespreken. De beelddenker maakt een vakje in zijn hoofd: de boerderij. Dit zal waarschijnlijk een echt beeld zijn van een stuk land, een huis, een tractor, stallen enz. De komende lessen kan de informatie over de dieren hierin worden verzameld. Het eindresultaat in dan hetzelfde als dat van zijn of haar klasgenootjes doordat ze vooraf een totaalbeeld konden schetsen. Dit noemen we topdown leren.

beelddenken topdown

Beelddenkers

Beelddenkers lezen bijvoorbeeld eerst de samenvatting van een hoofdstuk voordat ze naar de lessen gaan of de lesstof gaan leren. Of geef een beelddenker voor het tellen eerst het cijferveld van 1 tot 100, dan weet je waar al die cijfertjes op slaan en waar de lesstof uiteindelijk voor bedoeld is.

pijl stijlelement