Ik leer anders
Opleidingscentrum
Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

Beste plek in de klas

In de klas zitten verschillende typen leerlingen. Wat is nu de beste plek in de klas? Sommige kinderen zijn hooggevoelig (HSP, ADD, autisme ASS) en hebben meer last van overprikkeling en zijn daardoor snel afgeleid. We kennen ook leerlingen die enorm bewegelijk zijn (ADHD). Er is ook een groepje dromerige kids, die af en toe weer bij de les gehaald moeten worden. Dit heeft te maken met de verschillende typen breinen.
Zie de kidsprofielen en plattegrond.
Rood (over-activatie in het brein) wil graag altijd alles weten en is heel bewegelijk. Geef ze letterlijk de ruimte om ook af en toe te gaan staan of lopen. Deze bewegingscirkel kun je ook aangeven met een ronde mat onder het bureau. Met een vierkante emmer uit de bouwmarkt ondersteboven op het bureau, creëer je een sta-tafel. Deze emmers nemen geen ruimte in beslag. Je stapelt ze op achter in de klas.
Blauw, groen en geel (onderactivatie in het brein) hebben een hoge prikkelverwerking. Uit een gevoel van veiligheid, zitten zij graag met hun rug naar de muur. Daarbij moeten zij wel de klas inkijken voor het overzicht. Prikkels worden zo beter gereguleerd. Geluiden veroorzaken geen angstprikkels als je ziet waar ze vandaan komen.
Geel dichtbij de leerkracht om ze af en toe weer bij de les te halen als ze wegdromen.
Tip: Zet een rode leerling niet direct naast een blauwe, groene of gele leerling. De hyperactiviteit van de rode leerling veroorzaakt veel prikkels voor hooggevoelige leerlingen. Ze kunnen wel veel van elkaar leren. Doe dit in gecontroleerde (spel)situaties. Geef beide een duidelijke rol in een projectgroep. Begeleid deze samenwerking.

Digitale test: Welk type leerling ben jij?

  • Beelddenker wel/niet
  • Analyst, observator (blauw)
  • Leider, energiek (rood)
  • Inspirator, creatief (geel)
  • Groepsgericht, verbinder, HSP (groen)

Doe de test.