Ik leer anders
Opleidingscentrum
Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

Opleiding ADHD-coach

Voor coaches, therapeuten, psychologen, leerkrachten, reïntegratie-coaches, logopedistes, kindertherapeuten, ergotherapeuten, jeugdhulpverleners, enz.

Brainmarker Neurofeedback & Neuro-academy is een onderdeel van  opleidingscentrum Ik leer anders. Het opleidingscentrum is CRKBO-geregistreerd en heeft het NRTO-keurmerk.

  • Drie typen ADHD zichtbaar in een EEG
  • ADHD-klachten en de breinwerking
  • Soorten ADHD-medicatie en de invloed op het brein
  • Neurofeedback als behandelmethodiek
  • ADHD en comorbiditeit
  • Gedragsanalyse per breintype ADHD
Begeleid je jongeren en/of volwassenen met ADHD en wil je een stapje verder gaan dan de geijkte coachingstechnieken, dan is de opleiding neurofeedback interessant voor jou. Je kunt namelijk drie typen ADHD onderscheiden in een EEG-meting en daar de coaching op afstemmen. Want deze drie brein-types hebben uiteenlopende capaciteiten, gedrag en behoeften. Na de opleiding kun je zelfstandig een EEG-meting maken en daarmee de hulpvraag onderbouwen, ook zonder officiële diagnose. Naast coaching kun je ook neurofeedback aanbieden. Deze wetenschappelijk onderbouwde trainingstechniek voor de hersenen heeft dezelfde werking als medicatie: je vertraagt of versnelt de hersenactiviteit, afhankelijk van het type ADHD. Met langdurig resultaat, dankzij het leerproces van de hersenen. Er zijn vele wetenschappelijke studies gepubliceerd waarbij na een half jaar de ADHD-klachten nog steeds aantoonbaar verminderd zijn. Daarnaast wordt neurofeedback ingezet als voorwaarden-scheppende-behandeling. Want bij gebrek aan remming in het brein, helpt het om het brein eerst ‘rustig’ te trainen zodat coaching en/of cognitieve gedragstherapie beter aanslaan. Met neurofeedback verminderen ADHD-klachten als onoplettendheid (concentratieproblemen), inhibitieproblemen (externe prikkelverwerking/HSP), impulsiviteit en/of hypergedrag.

Indicatie kosten:

  • Opleiding Neurofeedback 970 euro
  • Apparatuur 379,99 euro
  • Abonnement software neurofeedback 30 euro per maand

Meer informatie over de complete opleiding, data, kosten en de uitgebreide brein-encyclopedie: www.brainmarker.com

STAP-budget opleiding ADHD-coach

De opleiding komt in aanmerking voor 1.000 euro subsidie van de overheid voor het volgen van een studie. Iedereen, vanaf 18 jaar tot AOW-leeftijd, kan jaarlijks het scholingsbudget aanvragen. Je hebt een STAP-aanmeldingsbewijs nodig om de subsidie STAP-budget aan te vragen bij het UWV. Lees hier hoe je het STAP-budget kunt aanvragen.

Drie typen ADHD in een EEG

Bij mensen met de diagnose ADHD zie je een vertraging en/of versnelling van de breinactivatie. Je kunt dus drie verschillende typen ADHD onderscheiden met een EEG-meting.

Neurofeedback Type Klacht(en) Hersengolf Protocol
ADHD (ADD) 1. Overwegend onoplettend Thètagolven Thèta inhiberen
ADHD 2. Overwegend hyperactief impulsief High bèta- golven High bèta inhiberen
ADHD 3. Gecombineerd Thèta- en high bètagolven Thèta inhiberen
Bron: Brainmarker.com

Drie typen ADHD in EEGADHD en comorbiditeit

ADHD en comorbiditeit

Uit de EEG-meting blijkt ook of er bijkomende klachten zijn. Comorbiditeit betekent dat je één of meer (chronische) aandoeningen hebt naast de hoofddiagnose waar de meeste aandacht naar uitgaat. Bij ADHD is de hoofdklacht onoplettendheid (concentratieproblemen), inhibitieproblemen (externe prikkelverwerking), impulsief en/of hypergedrag. Vaak zie je bij deze groep mensen bijkomende klachten als stress, angststoornis, depressie en/of chronische moeheid. Deze klachten worden eerst aangepakt.

Analysetools

Gedragsanalyse per type ADHD

Het programma beperkt zich niet tot de breinwerking. Tijdens de opleiding leer je dat het brein, het lichaam en de omgeving gekoppelde systemen zijn, die elkaar doorlopend beïnvloeden. We maken een gedragsanalyse per ADHD-type met behulp van de Brainmarker Balance Scale en de omgevingscurve. Deze visuele tools geven de cliënt zelfinzicht en tonen direct waar winst valt te behalen. Als het brein, lichaam en de omgeving beter synchroniseren dankzij gerichte coaching in combinatie met neurofeedback, kun je klachten verminderen en/of ziektebeelden in de toekomst voorkomen.