Ik leer anders
Opleidingscentrum
Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

Opleiding gecertificeerd
beelddenk-coach Ik leer anders©

De opleidingen gaan door met aangepaste maatregelen. Testen voor toegang is niet nodig. In de zaal wordt gezorgd voor 1,5 meter afstand tussen de deelnemers (tenzij je uit één gezin komt of samen met een collega).  Ben je ziek? Je kunt je aanmelding kosteloos verplaatsen naar een later tijdstip. Zo blijven we gezond.

Voor ouders, coaches, leerkrachten, RT-ers, IB-ers, logopedistes, orthopedagogen, kindertherapeuten, …

Ben je coach, leerkracht, RT-er, IB-er, logopedist, orthopedagoog of kindertherapeut dan kun je de leermethode ‘Ik leer anders’ direct toepassen in je dagelijks werk. Ouders kunnen na de tweedaagse opleiding beelddenken thuis de leerachterstand wegwerken met hun zoon of dochter.

Als gecertificeerd coach kun je de training ‘Ik leer anders’ aanbieden aan leerlingen (tarief bepaal je zelf). Na de training krijg je reclamemateriaal om klanten te werven. Je kunt kiezen voor een vermelding als gecertificeerd coach op de website. Deze vermelding is inbegrepen bij de cursusprijs en onbeperkt.

Werkboek en computerprogramma om de leerachterstand in te halen

Opleidingscentrum Ik leer anders heeft praktisch lesmateriaal ontwikkeld voor beelddenkers. Naast een inzichtelijk werkboek krijg je ook een jaar-account voor het computerprogramma waarmee leerlingen de lesstof visualiseren. Beelddenkers moeten eerst woordbeelden visualiseren voordat het leesproces op gang komt. Handig voor thuis of in de klas. (Meer informatie over de Online trainer.)

Tijdens de opleiding wordt de theorie afgewisseld met praktische oefeningen. De opleiding wordt gegeven door Agnes Oosterveen, auteur van het werkboek Ik leer anders.

Beelddenken wetenschappelijk onderbouwd

Dankzij mijn samenwerking met neurowetenschapper Björn Crüts kunnen we nu ook de voorkeur voor de leerstijl beelddenken wetenschappelijk onderbouwen. Bekijk de film op de pagina met uitleg over de breinwerking: Wat is beelddenken.

Data

Vrijdag 8 en donderdag 14 januari 2021, Zoetermeer (VOL)
Vrijdag 22 en 29 januari 2021, Bergen op Zoom (VOL)
Maandag 22 en dinsdag 23 februari 2021, Rijssen (VOL)
Dinsdag 2 en 9 maart 2021, Zoetermeer (VOL)
Maandag 15 en dinsdag 16 maart 2021, Rijssen (VOL)
Donderdag 15 en vrijdag 16 april 2021, Zoetermeer (VOL)
Maandag 10 en dinsdag 11 mei 2021, Rijssen (VOL)
Vrijdag 21 en 28 mei 2021, Bergen op Zoom (VOL)
Dinsdag 8 en 15 juni 2021, Zoetermeer (VOL)
Donderdag 9 en 16 september 2021, Zoetermeer (VOL)
Maandag 20 en dinsdag 21 september 2021, Rijssen (VOL)
Donderdag 7 en 14 oktober 2021, Bergen op Zoom (VOL)
Donderdag 25 en vrijdag 26 november 2021, Rijssen (VOL)
Donderdag 2 en 9 december 2021, Naaldwijk
Maandag 17 en dinsdag 18 januari 2022, Rijssen
Vrijdag 28 januari en 4 februari 2022, Bergen op Zoom
Donderdag 10 en 17 februari 2022, Naaldwijk

Kosten 485 euro voor twee dagen, inclusief lesmateriaal, werkboek, account computerprogramma Online trainer, koffie/ thee en buffet lunch.

opleiding beelddenken

Opleiding door Agnes Oosterveen, auteur van de leermethode Ik leer anders

beelddenken CRKBO

Inhoud opleiding beelddenken

Lesmateriaal

 • Werkboek Ik leer anders
 • Werkbladen
 • Gratis jaar-account computerprogramma: Online trainer Ik leer anders
 • Power-point-presentatie voor collega’s

Theorie beelddenken en wetenschappelijke onderbouwing

 • Kenmerken en karaktereigenschappen van de verschillende typen beelddenkers
 • Observatielijst voor leerkrachten en hulpverleners
 • Digitale test voor klanten: Welk type leerling ben jij?
 • Intelligentietesten en mogelijke diagnoses bij beelddenkers
 • Driedimendionaal denken (creativiteit)
 • Top-down leren
 • Concentratieproblemen

We nemen een kijkje in het brein van de beelddenker

Breintype verklaart voorkeur leerstijl

Het grootste misverstand rondom beelddenken is dat deze mensen het beste leren met prenten-plaatjes. De lesboekjes staan vol met tekeningen en worden verkocht als visuele lesmethodes. Voor beelddenkers met een grote fantasie werken deze plaatjes juist averechts. Het leidt af van de lesstof en roept verkeerde associaties op. Wat heeft een beelddenker dan wel nodig om tot leren te komen? Dankzij mijn samenwerking met neurowetenschapper Björn Crüts kunnen we nu beter onderbouwen waarom een groep leerlingen ander lesmateriaal nodig heeft.

Concentratieproblemen en een hoge prikkelverwerking (HSP)

Als je snel bent afgeleid, mis je mogelijk belangrijke lesstof. Bijna alle beelddenkers voelen hun omgeving extra sterk door een hoge prikkelverwerking. Vaak voelen zij zich gespannen of ervaren stress. Langdurige stress geeft buikpijn, hoofdpijn en/of ernstige vermoeidheid. Het veroorzaakt ook concentratieproblemen. Wat is bijvoorbeeld de beste plek in de klas voor een hoogsensitieve leerling? Welke praktische hulpmiddelen kunnen we inzetten?

Informatie en lesstof

 • Ordenen
 • Opslaan
 • Onthouden

Taal: spelling

 • Spelling, woordbeelden visualiseren
 • Computerprogramma Online trainer Ik leer anders:
  achterstand inhalen Nederlands groep 3 t/m 8
  en zelf woordpakketten maken in het Nederlands, Frans, Engels en Duits
 • Werkwoordspelling

Beelddenkers kunnen vaak niet verklanken (hakken-plakken) volgens de reguliere lesmethodes. Zij lezen woorden als woord-beelden. Dus als logo’s. Het leesproces komt pas op gang na het doorwerken van de woordpakketten op de computer. Dit bevordert ook de woordenschat.

Taal: lezen

Veel beelddenkers hebben moeite met technisch lezen. Zij slaan de lidwoorden over (de-het-een) en vaak lijkt het alsof zij radend lezen. Daarnaast kunnen de meeste beelddenkers niet verklanken (hakken-plakken) volgens de reguliere lesmethodes. Zij lezen woorden als woord-beelden. Dus als een soort logo. Door de spellingswoordjes te visualiseren op de computer, slaan zij die woorden op als woord-beeld. Het leesproces komt op gang na het doorwerken van deze woordpakketten. Want dan herkennen leerlingen de woorden die in de boeken staan. Dit bevordert ook de woordenschat. Je kunt direct aan de slag. Bij de opleiding krijg je een gratis jaaraccount voor de Online trainer (t.w.v. 39 euro). Leerkrachten en coaches kunnen vervolgens voor slechts 10 euro leerling-accounts aanmaken.

 • Technisch lezen
 • Begrijpend lezen met kleuren-systeem

Rekenen

 • Tafels automatiseren
 • Sommen automatiseren
 • Breuken

Klokkijken

 • Analoog
 • Digitaal

Overige vakken en tips, ook voor het voortgezet onderwijs

 • Biologie, hoe maak je een samenvatting
 • Topografie
 • Spreekbeurten en werkstukken (mindmap en kaders)
 • Boekbespreking en opstel schrijven
 • Geschiedenis
 • Top-down leren

Voortgezet onderwijs

De techniek van de leermethode is ook bruikbaar voor het voortgezet onderwijs. In het computerprogramma om woordbeelden te visualiseren kun je ook kiezen voor de Engelse, Duitse of Franse taal. Maar denk ook aan moeilijk biologie-termen zoals celmembraan, vacuole enz. Deze termen onthoud je beter als je ze hebt opgeslagen als plaatje in je hoofd. Tijdens de opleiding worden verschillende vakken voor het voortgezet onderwijs besproken. Leerkrachten kunnen met deze informatie de vertaalslag maken naar het VO, MBO en HBO. Agnes Oosterveen stemt het lesmateriaal af op de deelnemers in de zaal.

Overige tips

 • Tijd visueel maken, plannen
 • Beelddenken integreren in huidig onderwijs

Leerlingen

Waarschijnlijk ken je in je omgeving al vele scholieren die zitten te springen om hulp. Tijdens de opleiding bespreken we hoe je (parttime) een eigen praktijk kunt starten. Na de training krijg je reclamemateriaal om klanten te werven:
– Vermelding op www.ikleeranders.nl in de lijst coaches ‘Ik leer anders’ (onbeperkt).
– Reclameflyer ‘Ik leer anders’ om aan te passen met je eigen naam.
– Presentatie Power-Point of Keynote om workshops te geven op scholen.
– Schriftelijk toestemming om tekst en de informatiefilm van de site www.ikleeranders.nl op je eigen site te zetten met bronvermelding.
– Diploma voor leerlingen die de sessies hebben gevolgd.

Certificering

Gecertificeerde coaches kunnen de training ‘Ik leer anders’ aanbieden aan leerlingen. De certificering staat op naam van de deelnemer en is onbeperkt geldig.

Aanmelden

Meer informatie over kosten, data en locaties vind je in de kolom of op het aanmeldformulier.

L

Hoe herken je de beelddenker?

e

Nikolien, moeder van Ise 8 jaar.
Deelnemer coach-opleiding Ik leer anders

Gisteren heb ik het eerste deel van je cursus mogen doen en vanmorgen heb ik de eerste sessie gedaan met Ise (8 jaar groep 5). En WAUW wat prachtig om te zien dat het echt werkt. Nadat we de kasten in haar hoofd hebben gezet, hebben we het alfabet erin gezet. Daarna hebben we STATION gedaan. En inderdaad ze kan van voor naar achter en van achter naar voor spellen. Het was voor haar zo ’n openbaring dat ze begon te huilen, dit heeft zeker een kwartier geduurd. Ze was zo overdonderd, het besef dat ze dit kan!! Ise is druk bezig met het computerprogramma en de woordpakketten van groep 3 en ze vindt het zelfs leuk om te doen 🙂

beelddenken ABvC

Opleiding gecertificeerd beelddenk-coach Ik leer anders is geaccrediteerd door de ABvC (Algemene bond voor counseling) met 13 PE punten.