Ik leer anders
Opleidingscentrum
Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

.

Tweedaagse opleiding
Beelddenken, leermethode Ik leer anders ©

Voor ouders, ADHD/ASS-coaches, leerkrachten, RT-ers, IB-ers, bijlespraktijken, HB-specialisten, logopedistes, orthopedagogen, kindertherapeuten, enz.

‘Het zit er wel in, maar komt er niet uit.’

De huidige onderwijsmethodes sluiten niet aan bij alle leerlingen. We horen met regelmaat: ‘Het zit er wel in, maar komt er niet uit.’ Beelddenkers hebben vaak een leerachterstand of men denkt aan dyslexie of dyscalculie. Er is ook overlap met diagnoses als ADD, ADHD, ASS of kenmerken van HSP (hoogsensitief). Ook slimme/hoogbegaafde leerlingen kunnen onvoldoendes halen als de lesstof niet aansluit bij hun manier van denken. Bijles of doubleren helpt niet of nauwelijks omdat dezelfde lesstof wordt herhaald. De training ‘Ik leer anders’ vertaalt de lesstof zodat de beelddenker de lesstof wel kan begrijpen en onthouden.

Ouders kunnen na de tweedaagse opleiding de leerachterstand inhalen met hun zoon of dochter. Ben je coach, leerkracht, RT-er, IB-er, logopedist, orthopedagoog of kindertherapeut dan kun je de leermethode ‘Ik leer anders’ direct toepassen in je dagelijks werk. De techniek van de leermethode is geschikt voor kleuters, leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Agnes Oosterveen stemt het lesmateriaal af op de deelnemers in de zaal.

Werkboek, stappenplan en online computerprogramma

Opleidingscentrum Ik leer anders heeft praktisch lesmateriaal ontwikkeld voor beelddenkers. Je ontvangt bij de opleiding een inzichtelijk werkboek, stappenplan, werkbladen en een jaar-account voor het computerprogramma waarmee leerlingen de lesstof visualiseren.

Trainer Agnes Oosterveen

De opleiding wordt gegeven door Agnes Oosterveen, auteur van het werkboek Ik leer anders. Het opleidingscentrum is CRKBO geregistreerd (beroepsonderwijs) en heeft het NRTO-keurmerk. Opleiding is geaccrediteerd door de ABvC (Algemene bond voor counseling) en Registerleraar.

Data

Maandag 17 en dinsdag 18 januari 2022, Rijssen (VOL)
Vrijdag 28 januari en 4 februari 2022, Bergen op Zoom (VOL)
Donderdag 10 en 17 februari 2022, Naaldwijk (VOL)
Maandag 21 en dinsdag 22 maart 2022, Rijssen (VOL)
Donderdag 14 en dinsdag 19 april 2022, Bergen op Zoom (VOL)
Donderdag 12 en vrijdag 13 mei 2022, Zoetermeer (VOL)
Donderdag 19 en vrijdag 20 mei 2022, Rijssen (VOL)
Vrijdag 3 en 10 juni 2022, Bergen op Zoom
Donderdag 18 en vrijdag 19 augustus 2022 in Rijssen (summer school aanbieding)
Donderdag 1 en 8 september 2022, Zoetermeer
Maandag 12 en dinsdag 13 september 2022, Rijssen
Vrijdag 23 en 30 september 2022, Bergen op Zoom

Kosten 485 euro voor twee dagen, inclusief lesmateriaal, werkboek, account computerprogramma Online trainer, koffie/ thee en buffet lunch.

opleiding beelddenken

Opleiding door Agnes Oosterveen, auteur van de leermethode Ik leer anders

Inhoud opleiding beelddenken

Lesmateriaal

 • Werkboek Ik leer anders
 • Werkbladen
 • Gratis jaar-account computerprogramma: Online trainer Ik leer anders
 • Power-point-presentatie voor collega’s en geïnteresseerden.

Theorie beelddenken en wetenschappelijke onderbouwing

Dankzij mijn samenwerking met neurowetenschapper Björn Crüts kunnen we nu ook de leerstijl beelddenken wetenschappelijk onderbouwen.

 • Kenmerken en karaktereigenschappen van de verschillende typen beelddenkers
 • Uitleg breinwerking vanuit het EEG
 • Overlap met ADD, ADHD, ASS, HSP en hoogbegaafd
 • Observatielijst voor leerkrachten en hulpverleners
 • Digitale test voor klanten: Welk type leerling ben jij?

We nemen een kijkje in het brein van de beelddenker met behulp van een EEG-meting.

 

 

Van theorie naar de praktijk

Het grootste misverstand is dat beelddenkers beter leren met behulp van prenten-plaatjes. De lesboeken staan vol afbeeldingen en worden verkocht als visuele lesmethodes. Voor beelddenkers met een grote fantasie werken deze plaatjes juist averechts. Het leidt af van de lesstof en roept verkeerde associaties op. Wat heeft een beelddenker dan wel nodig om tot leren te komen? Dankzij de theorie, kun je de beelddenker beter herkennen en inspelen op de specifieke behoeften. Vervolgens ga je met de techniek van de leermethode Ik leer anders aan de slag.

Informatie en lesstof

 • Ordenen
 • Opslaan
 • Onthouden

Taal: spelling

 • Spelling, woordbeelden visualiseren
 • Computerprogramma Online trainer Ik leer anders (Nederlands, Vlaams, Frans, Engels en Duits)
 • Werkwoordspelling

Beelddenkers kunnen vaak niet verklanken (hakken-plakken) volgens de reguliere lesmethodes. Zij lezen woorden als woord-beelden. Dus als logo’s. Het leesproces komt pas op gang na het doorwerken van de woordpakketten op de computer. Dit bevordert ook de woordenschat.

Taal: lezen

Veel beelddenkers hebben moeite met technisch lezen. Zij slaan de lidwoorden over (de-het-een) en vaak lijkt het alsof zij radend lezen. Daarnaast kunnen de meeste beelddenkers niet verklanken (hakken-plakken) volgens de reguliere lesmethodes. Zij lezen woorden als woord-beelden, als een soort logo. Door de spellingswoordjes te visualiseren op de computer, slaan zij de woorden op als ‘woord-beeld’. Het leesproces komt op gang na het doorwerken van de online woordpakketten. Daarna (her)kennen leerlingen de woorden die in de boeken staan. Dit bevordert ook de woordenschat. Je kunt direct aan de slag. Bij de opleiding krijg je een gratis jaaraccount voor de Online trainer (t.w.v. 39 euro). Leerkrachten en coaches kunnen vervolgens voor slechts 10 euro leerling-accounts aanmaken.

 • Lezen voor je plezier
 • Technisch lezen
 • Begrijpend lezen met kleuren-systeem

Rekenen

 • Tafels automatiseren
 • Sommen automatiseren
 • ‘Bewegend leren’ met de honderd-mat.
 • Breuken

Klokkijken

 • Analoog
 • Digitaal

Overige vakken en tips, ook voor het voortgezet onderwijs

 • Hoe maak je een samenvatting?
 • Spreekbeurten en werkstukken
 • Boekbespreking en opstel schrijven
 • Top-down leren
 • Gebruik van zoekmachines
 • Executieve functies

Voor leerkrachten en onderwijsassistenten: beelddenken integreren in huidig onderwijs

 • Pre-teaching
 • Verlengde instructie

Voortgezet onderwijs

De techniek van de leermethode is ook bruikbaar voor het voortgezet onderwijs. In het computerprogramma om woordbeelden te visualiseren kun je ook kiezen voor de Engelse, Duitse of Franse taal. Maar denk ook aan moeilijk biologie-termen zoals celmembraan, vacuole enz. Deze termen onthoud je beter als je ze hebt opgeslagen als plaatje in je hoofd. Tijdens de opleiding worden verschillende vakken voor het voortgezet onderwijs besproken. Leerkrachten kunnen met deze informatie de vertaalslag maken naar het VO, MBO en HBO.

Concentratieproblemen en een hoge prikkelverwerking (HSP)

Beelddenkers hebben vaak een langzamere verwerkingstijd, concentratieproblemen of zijn snel overprikkeld.  Dit veroorzaakt spanning, stress en/of angstgevoelens. Welke praktische hulpmiddelen kunnen we inzetten? Wat is bijvoorbeeld de beste plek in de klas voor een hoogsensitieve leerling? Pas als een leerling lekker in z’n vel zit, verbeteren de leerprestaties.

Gecertificeerd beelddenk-coach Ik leer anders©

Na de tweedaagse opleiding ontvang je een certificaat op naam. Als gecertificeerd coach kun je ervoor kiezen om de training ‘Ik leer anders’ aan te bieden aan derden (tarief bepaal je zelf). Een vermelding als coach op de website is inbegrepen bij de cursusprijs. Ook ontvang je een presentatie om klanten of collega’s te informeren.

Aanmelden

Meer informatie over kosten, data en locaties vind je in de kolom of op het aanmeldformulier.

L

Hoe herken je de beelddenker?

e

Nikolien, moeder van Ise 8 jaar.
Deelnemer coach-opleiding Ik leer anders

Gisteren heb ik het eerste deel van je cursus mogen doen en vanmorgen heb ik de eerste sessie gedaan met Ise (8 jaar groep 5). En WAUW wat prachtig om te zien dat het echt werkt. Nadat we de kasten in haar hoofd hebben gezet, hebben we het alfabet erin gezet. Daarna hebben we STATION gedaan. En inderdaad ze kan van voor naar achter en van achter naar voor spellen. Het was voor haar zo ’n openbaring dat ze begon te huilen, dit heeft zeker een kwartier geduurd. Ze was zo overdonderd, het besef dat ze dit kan!! Ise is druk bezig met het computerprogramma en de woordpakketten van groep 3 en ze vindt het zelfs leuk om te doen 🙂

Opleiding gecertificeerd beelddenk-coach Ik leer anders is geaccrediteerd door de ABvC (Algemene bond voor counseling) met 13 PE punten.