Ik leer anders
Opleidingscentrum
Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

Wat is neurofeedback

Je kunt het brein trainen met neurofeedback. Voorafgaand wordt er een EEG-voormeting gemaakt door de therapeut. De EEG-meting toont de breintoestand van de cliënt: remming, onderactivatie, activatie en overactivatie (zie onderstaand figuur). Deze breintoestanden worden dankzij een uniek patent in de software van de Brainmarker in kleur uitgedrukt. Een EEG-meting verklaart vaak direct de klachten. Denk aan concentratieproblemen, impulsiviteit, maar ook chronische stress en/of moeheid zijn zichtbaar in het brein. Vervolgens stelt de therapeut een persoonlijk trainingsprotocol in om het brein gezond te trainen. De cliënt krijgt feedback op een scherm van het synchroniseren van de miljoenen neuronen in zijn of haar hoofd. Deze manier van leren wordt daarom neurofeedback genoemd.

Meer uitleg over neurofeedback vind je op deze pagina. Je kunt ook onderstaande film bekijken.

Brein verwerkt informatie.

Zelf je brein gezond trainen met neurofeedback

 

Breintoestanden variëren de hele dag door

Het brein functioneert niet als een rechte weg. Je kunt het brein voorstellen als een landschap met vele dalen. Stress, concentratie, rust, dagdromen en slapen zijn basistoestanden van de hersenen. Al deze toestanden van het brein kunnen als dalletjes worden weergegeven. Denk aan een soort landschap. Het balletje van de toestand rolt van hot naar her. De dalletjes mogen niet te diep zijn, anders kan het balletje niet makkelijk rollen.

Bekijk de uitleg van de breinwerking.

Breintoestanden variëren doorlopend. Het dal van stress (rood) mag niet te diep zijn. Dan kom je er moeilijk uit. Langdurige stress kan angst, een burn-out of depressie veroorzaken.

Maak van diepe dalen weer begaanbare dalletjes met neurofeedback.

Als de hersenen één of meerdere diepere dalen hebben die ongewenst zijn, dan zijn gedragsproblemen of klachten vaak moeilijk op te lossen. Dankzij moderne technieken kun je diepe dalen, minder diep trainen met neurofeedback. Het ondiepe dal van de activatie (groen) kun je vervolgens uitdiepen zodat deze route sneller begaanbaar wordt. Dit zorgt voor een betere concentratie.

Voorbeeld neurofeedback bij depressie

Mensen met een depressie hebben links frontaal een zichtbare remming in het brein. Zij krijgen positieve feedback op momenten dat de hersenen uit het dalletje proberen te klimmen van de remming. Zie onderstaand figuur.

Klik op de afbeelding voor een vergroting. Neurofeedback werkt met positieve beloning als de breintoestand uit het dalletje van de remming komt.

Hersenen leren door beloning

De hersenen veranderen continu van toestand. Dit zie je ook in een EEG-meting: het signaal van de hersenen is nooit constant maar verandert steeds. Deze verandering vormt de basis van neurofeedback: een persoon ziet zijn eigen hersenactiviteit veranderen en krijgt positieve feedback op die momenten waarop de activiteit verbetert. Deze vorm van leren heet operante conditionering: je leert door positieve en negatieve feedback. We weten niet hoe we dit doen, we weten alleen dat het steeds beter gaat. Net als bij fietsen: als kind leren we met vallen en opstaan. Plotseling blijven we beter en langer zitten op de fiets en deze toestand van hersenen en spieren wordt positief bekrachtigd. Deze informatie wordt vastgelegd in je brein: fietsen verleer je niet meer.

Het brein leert iedere dag door positieve beloning. Dit geldt ook voor neurofeedback. Met langdurig resultaat.

 

 

Traject neurofeedback

Bij neurofeedback krijgt een persoon dus positieve feedback als het beter gaat met de toestand van het brein. Deze feedback heeft de vorm van een animatie of een film die beter zichtbaar is op de momenten waarop de hersenen beter functioneren. Bij iemand met een aandachtsprobleem betekent dit dat ieder klein momentje waarop de aandacht iets beter wordt, de feedback positief is. Het dalletje van de activatie wordt hierdoor uitgediept.

Door de exacte manier van meten kunnen we hele kleine verschillen laten zien, die je zelf helemaal niet merkt. Op den duur worden de veranderingen groter en ga je de verschillen merken: de hersenen zijn steeds vaker in de betere toestanden. De dalen van de ziekte worden minder diep, de dalen van het gezonde brein worden dieper en trekken meer aan. 

Bij de meeste personen zijn de eerste kleine veranderingen merkbaar na 10 sessies, blijvende veranderingen duren vaak langer, soms wel tussen de 20 en 40 sessies. Tot voor kort was neurofeedback niet altijd een goed alternatief voor andere behandelvormen zoals medicatie. Het traject duurde langer en kostte veel tijd en geld. Hier is echter verandering in gekomen. De combinatie van goede apparatuur en snellere internetverbindingen heeft ervoor gezorgd dat mensen nu thuis minimaal drie keer per week kunnen trainen terwijl ze toch online begeleid worden door een ervaren therapeut.

Neurofeedback: langdurig resultaat

Neurofeedback heeft in tegenstelling tot medicatie specifieke effecten: behandelparameters worden ingesteld op basis van je persoonlijk hersenprofiel. Bovendien is het een leerproces en heeft daarom langdurige effecten. Als je medicatie niet meer neemt is het effect weg. Als je klaar bent met een neurofeedback behandeltraject, heb je blijvend resultaat. Fietsen verleer je ook niet meer.

Op het voorhoofd train je met neurofeedback de volgende klachten:

  • Onoplettendheid / concentratieproblemen
  • Impulsief en/of hyperactief gedrag
  • Overprikkeld raken in drukke ruimtes (gebrek aan inhibitie)
  • Chronische moeheid
  • Langdurige stress

Opleiding Trainer Neurofeedback inclusief apparatuur

De opleiding Trainer Neurofeedback is inclusief apparatuur om het brein te meten en te trainen: www.brainmarker.com.

Breinmeting en neurofeedback therapie

Wil je ook een breinmeting en je brein trainen met neurofeedback? Dat kan gewoon thuis. Opleidingscentrum Ik leer anders heeft samen met neurowetenschapper Björn Crüts de Brainmarker ontwikkeld. Want we willen graag (h)erkenning voor andere typen breinen met de bijbehorende capaciteiten en leerstijlen. Kijk voor meer informatie over neurofeedback en de uitgebreide brein-encyclopedie op Brainmarker.com.