Ik leer anders
Opleidingscentrum
Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

Beelddenken: Leerproblemen praktisch en snel aanpakken met de training ‘Ik leer anders©

Een grote groep ondergewaardeerde leerlingen heeft juist een bijzondere gave: het zijn beelddenkers! Zij denken niet in woorden, maar in beelden. Daarom wordt het lesmateriaal niet begrepen en onthouden. Vaak hebben kinderen die beelddenken een leerachterstand of denkt men aan dyslexie. Bijles helpt niet of nauwelijks omdat er dan nog meer schoolwerk op ‘foute’ wijze wordt aangeboden.

Lees de verhalen over beelddenken uit de praktijk van ouders en kinderen.

Coach-opleiding beelddenken Ik leer anders bij België

Er is vanuit België veel vraag naar informatie over beelddenken. Veel ouders, coaches en logopedistes rijden lange afstanden naar de cursuslocaties in Nederland om de tweedaagse opleiding te volgen. Vandaar dat de coach-opleiding Ik leer anders vanaf heden ook in Noord-Brabant wordt gegeven: Fletcher Hotel-Restaurant Stadspark in Bergen op Zoom, 15 minuten van de Belgische grens. Belgische coaches krijgen ook een vermelding op de site, zodat klanten jullie kunnen vinden in de omgeving.
Meer informatie over de opleiding.

Wat is beelddenken?

De leermethodes in het reguliere onderwijs sluiten niet aan bij alle denkwijzen. Logisch, want de meerderheid van de mensen (±95%) leert auditief digitaal (via het gehoor). Slechts een kleine groep leert visueel. Tijdens de opleiding tot coach beelddenken, ‘Ik leer anders’, leer je hoe je de lesstof vertaalt naar beelden. Hiermee krijgt de beelddenker grip op het opslaan, verwerken en onthouden van de aangeboden lesstof. Direct resultaat. Doordat we de lesstof op de juiste manier aanbieden aan de leerling, kan hij of zij direct vertellen of deze leermethode werkt. Dus geen eindeloos traject zonder resultaat. Tijdens de eerste sessie kunnen leerlingen met bijvoorbeeld een taalprobleem, woorden foutloos spellen. Van voor naar achter, maar ook van achter naar voor. Simpelweg omdat ze het woord als woordbeeld hebben opgeslagen.

Iedereen gebruikt het zelfde informatieproces:Wat is beelddenken

  • opnemen
  • verwerken
  • opslaan/onthouden
  • gebruiken

Per persoon verschilt de voorkeur van het opnemen, verwerken en onthouden van de informatie (informatiesysteem):

  • horen (auditief)
  • voelen (kinetisch)
  • denken (auditief digitaal)
  • zien (visueel = beelddenken)

 

Denk aan het woord stoel. Wat zie je?
Zie je de letters S-T-O-E-L (auditief digitaal)
of zie je een plaatje van een stoel? (visueel).
Zie je een plaatje? Lees dan vooral verder!

Woorddenken – beelddenken

Denk eens aan het woord ‘HUIS’. Velen zien dan de letters H-U-I-S in hun gedachte. Anderen zien echt een plaatje van een huis. Compleet met schoorsteen en rookwolkjes. Mensen die beelddenken moeten het beeld vervolgens omzetten naar taal. Dit kost tijd. Op school heb je dus meer tijd nodig om een dictee of proefwerk te maken. Ook kunnen beelden de aandacht afleiden omdat ze een eigen leven gaan leiden. Uit het huis komt een mannetje dat zijn hond uit gaat laten…. enz.

Wat is beelddenken

Een woord, meerdere betekenissen


Op jonge leeftijd is het moeilijk te begrijpen dat er verschillende beelden bij hetzelfde woord horen. Ook andersom. “Dit is een meeuw.” “Nee, mama, het is een vogel!”
Nieuwe informatie moet aansluiten bij de informatie in het geheugen. Of je moet bewust een nieuw vakje aan maken in het hoofd.
Wat is beelddenken

De meeste woorden kun je visualiseren: hond, huis, lopen enz. Het gelezen woord kan worden omgezet in een beeld. Dit kost tijd. Wanneer een beelddenker schrijft, moeten alle beelden worden omgezet in taal. Een examen neemt dus meer tijd in beslag.

Wat is beelddenken

Beelddenken en “Lege” woorden


Bij een aantal woorden kan je geen beeld oproepen: geen, niet, de, het, een, omdat, die, dat, hulpwerkwoorden, enz. Een beelddenker onthoudt beelden. Dus hoe moet je een woord onthouden als er geen beeld bij hoort?! Deze woorden zeggen je niks en tijdens het lezen sla je deze woorden waarschijnlijk over. Begrijpend lezen is dan ook een probleem. Zeker bij vragen op het examen als: Waar slaat het woord ‘omdat’ op. Tijdens de training ‘Ik leer anders’ slaan we al deze woordjes op als plaatjes. Lezen gaat daarna een stuk makkelijker!

“Maak je t-shirt niet vies!”

Hoe ziet een “niet vies” t-shirt eruit?

Wat is beelddenken

Nieuw in de Online trainer: Vlaamse uitspraak

Zelfstandig op de computer woordjes en dictee leren volgens de leermethode Ik leer anders©
Heeft de leerling de training gevolgd of het werkboek doorgewerkt? Dan kunnen ze zelfstandig woordbeelden visualiseren volgens de leermethode ‘Ik leer anders’. De computer spelt de losse letters zodat zij het woord in hun hoofd kunnen visualiseren. Kies voor de uitspraak Nederlands of Vlaams. Ook voor de talen Engels, Duits en Frans. Ze kunnen de Online trainer ook gebruiken voor andere vakken. Denk aan moeilijk te onthouden plaatsnamen, vaktermen en begrippen.

Belangrijk:
Pas na het doorwerken van de woordpakketten in de Online trainer en
het visualiseren van de woordbeelden komt het leesproces op gang.

Nu ook online betaling mogelijk via België

Klik hier voor de aanschaf van je persoonlijke Online trainer Ik leer anders.