Ik leer anders
Opleidingscentrum
Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

Workshop Opstart Ik leer anders
Voor SBO en ZMLK (zeer moeilijk lerend)

Voor ouders, leerkrachten, coaches, logopedistes, enz.

Persoonlijk visueel lesmateriaal met een druk op de knop

Sommige leerlingen hebben meer ondersteuning en/of motivatie nodig om tot leren te komen. Je kunt nu gemakkelijk lesmateriaal maken op het juiste niveau en afgestemd op de interesse van de leerling. Alle lesstof wordt in beelden aangeboden, want deze kinderen leren beter met behulp van visuele ondersteuning. Met het computerprogramma de ‘Online trainer’ kunnen ze zelfstandig woord-beelden oefenenen en spelletjes spelen. Thuis of in de klas met een koptelefoon. Van deze woordbeelden kun je werkbladen en memory-kaartjes maken. Maak gebruik van de standaard beeldpakketten of maak een eigen pakket.

Stappenplan

De lesstof bestaat uit drie niveaus. We werken tijdens de workshop met een stappenplan om de lesstof gestructureerd aan te bieden.

Leerlingen worden enthousiast als de onderwerpen aanspreken. Gebruik standaard beeldpakketten of maak een pakket met eigen foto’s.

Je ontvangt een jaar-account voor de Online trainer bij de workshop t.w.v. 39 euro. Daarnaast gaan we aan de slag getalbegrip, tellen, rekenen, kleuren benoemen en klokkijken. Neem je laptop mee, we brengen alles direct in praktijk.

Werkbladen en lesmateriaal maken voor het ZMLK, SBO en cluster 2, 3 en 4 onderwijs binnen de belevingswereld van de leerling

Taal leren met woordbeelden

Ga aan de slag met een standaard pakket of maak een persoonlijk beeldpakket. In de Online trainer staan standaard pakketten met een thema (dieren, kinderboerderij, sport, boodschappen doen, kleding, jarig, enz.).

Standaard thema-pakketten in de Online trainer.

Je kunt zelf heel gemakkelijk beeldpakketten maken met eigen afbeeldingen en foto’s. Zo maak je het pakket ‘actiefiguren’ persoonlijk en stoer.

Zelf beeldpakketten maken met eigen foto’s.

Tip: samen werkbladen maken

Ga samen of met een groepje foto’s maken voor de eigen beeldpakketten. Wat wil jij leren?

Zelf foto’s maken voor je eigen beeldpakketten. Wat wil jij leren?

1. Woordbeeld (her)kennen en lezen. Luisteren en uitspreken.

1. Woordbeeld (her)kennen, lezen, luisteren en uitspreken.

Start de module Bijzonder onderwijs in de Online trainer. Kijk naar de foto en klik op de koptelefoon naast het woordbeeld. Zo wordt dit woordbeeld uitgesproken. Je kunt het zo vaak herhalen als je wilt. Dit bevordert ook de spraak en woordenschat. Zodra je het woord (her)kent, kun je het ook lezen. Deze leerlingen lezen woorden als logo’s: zij herkennen het woordbeeld. Dit is anders dan in de reguliere lesmethodes die gebruik maken van spellingsregels en letters hakken-plakken. Dit blijkt vaak lastig te zijn voor zwakke leerlingen.

2. Woordbeeld overtypen met afkijken. Beeld visualiseren.

Kun je het woordbeeld na-typen? We werken met stickertjes op het toetsenbord zodat de letters er hetzelfde uit zien als op het scherm. Kan je het woord als plaatje opslaan in je hoofd? De computer spelt de losse letters.

2. Woordbeeld overtypen. Beeld visualiseren.

3. Woordbeeld als dictee. Schrijven

Je hoort het woord en ziet het plaatje. Weet jij nog welk woordbeeld erbij hoort? Gaat het fout, dan ga je het woordbeeld opnieuw overtypen met afkijken. Daarna mag je het nog een keer proberen.

3. Woordbeeld schrijven.

Niveau bepalen met de leeslijst

Eén keer per week neemt een begeleider of ouder samen met de leerling de leeslijst door. De woordbeelden die de leerling herkent en dus kan lezen, worden aangevinkt. Deze komen automatisch terug in de werkbladen om zelfstandig te kunnen werken in de klas. Een teller houdt het aantal woorden bij die de leerling kan lezen.

Simpel pdf-werkbladen maken en uitprinten

Het kost veel tijd om per leerling aangepast lesmateriaal te maken. Met de Online trainer maak je met druk één druk op de knop werkbladen van de (zelfgemaakte) pakketten die je vervolgens kunt uitprinten. Drie verschillende niveaus en in verschillende variaties (4 tot 16 plaatjes). Je kunt kiezen voor woordbeelden die de leerling al kent en dus zelfstandig kan doorwerken. Je kunt ook kiezen voor nieuwe woorden, waarbij de leerling gebruikt maakt van ‘spiekbladen’.

Niveau 1. Pdf werkblad maken en printen. Klik op het werkblad voor de vergroting.

Niveau 2. Pdf werkblad maken en printen. Klik op het werkblad voor de vergroting.

Niveau 3. Pdf werkblad maken en printen. Klik op het werkblad voor de vergroting.

Memory-kaartjes printen

Van alle beeldpakketten kun je themakaartjes printen. Ook van zelfgemaakt pakketten. Drie kaartjes per woordbeeld: één foto en twee dezelfde woordbeelden. Met deze kaartjes kun je memory spelen en kleine zinnetjes maken.

Van ieder beeldpakket kun je themakaartjes printen. Ook van zelfgemaakt pakketten. Om memory te spelen (3 niveaus) of om korte zinnetjes te maken.

Met de memory-kaartjes en aanvullende knipbladen met werkwoorden en personen, kun je samen korte zinnetjes maken.

Online spelletjes

Nadat je de Module oefenen hebt doorgewerkt, kun je online spelletjes spelen op de computer met dezelfde woordpakketten. Thuis of in de klas met een koptelefoon. Je kunt kiezen uit drie niveaus. Kies het juiste plaatje en/of woord. De vakjes kleuren groen of rood. Je kunt net zo lang door gaan, tot je het juiste antwoord hebt gevonden. Het volgende spel start automatisch.

Online spelletjes spelen na de Module oefenen. Niveau 1. zoek het juiste woord. De vakjes kleuren groen of rood. Het volgende spel start automatisch.

Cijfers

Cijferbegrip, tellen en rekenen. Je krijgt een gratis honderd-bord bij de workshop. Ideaal om te oefenen. Daarbij krijg je 60 kleine houten MAB-blokjes om te combineren met de bijbehorende kleurplaten. Aanvullende werkvormen en spelletjes maken het tellen en rekenen leuk. Heeft iemand je ooit verteld dat + en – niks anders is dan lopen?

Workshop Bijzonder onderwijs: getalbegrip, tellen en rekenen.

Plus en min is niks anders dan lopen.

In de Online trainer: oefenen, werkbladen en spelletjes.

Programma cluster 2, 3 en 4

 • Taal:
  Woordbeelden (her)kennen/lezen
  Persoonlijke leeslijst om het niveau van de werkbladen en online spelletjes te bepalen
  Woordbeelden visualiseren/typen
  Woordbeelden als dictee
  Korte zinnen maken met kaartjes. Knipbladen met werkwoorden.
  Werkvormen, onder andere memory maken en spelen (3 niveaus)
  Meetinstrument: Statistieken pagina en persoonlijke leeslijst (aantal woorden kunnen lezen)
 • Werkwijze Online trainer:
  Zelf beeldpakketten maken
  Hoe maak je pdf-werkbladen om te printen (3 niveaus)
  Memory-spel en spiekbladen printen
  Online spelletjes per (eigen) thema (3 niveaus)
  Persoonlijke leeslijst bijhouden
 • Voorzetsels, werkvorm
 • Kleuren benoemen, diverse werkvormen
 • Rekenen:
  Cijfers herkennen en visualiseren in de Online trainer
  Getalbegrip
  Tellen
  Plus en min tot 10
  Werkvormen met spel-elementen
 • Klokkijken

Lesmateriaal

 • Jaar-account computerprogramma met lesmateriaal t.w.v. 39 euro (leerling-account kost slechts 10 euro)
 • Toegang tot site met werkbladen (werkwoorden, voorzetsels, leesbladen, kleuren, enz.)
 • Honderd-bord om te oefenen (puzzel met gekleurde vlakjes)
 • Cijfer-kleurplaten met 60 houten MAB-blokjes en magisch zand om cijfers te vormen.

 

Bij de workshop Bijzonder onderwijs krijg je diverse materialen.