Ik leer anders
Opleidingscentrum
Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

Beelddenken wetenschappelijk onderbouwd

Dankzij mijn samenwerking met neurowetenschapper Björn Crüts kunnen we nu ook de leerstijl beelddenken wetenschappelijk onderbouwen. Bekijk de film op de pagina met uitleg over de breinwerking..

Breinwerking beelddenker

Veel mensen met leerproblemen laten een andere breintoestand zien tijdens een EEG-meting. Bij een cognitieve taak, schakelt het brein niet op naar een hogere versnelling. Bijvoorbeeld tijdens een rekentaak heb je activatie nodig in je brein. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe een beelddenker informatie verwerkt. Dit gaat verder dan de voorkeur voor de rechter hersenhelft. Deze wetenschappelijke onderbouwing verklaart ook direct de concentratieproblemen, overprikkeling en/of andere leerstijl van de beelddenker. Met dank aan mijn collega Björn Crüts (neurowetenschapper).

Beelddenken is meer dan alleen een voorkeur voor de rechter hersenhelft

Brein verwerkt infoamtie

Breintoestanden variëren de hele dag door

Het brein functioneert niet als een rechte weg. Je kunt het brein voorstellen als een landschap met vele dalen. Stress, concentratie, rust, dagdromen en slapen zijn basistoestanden van de hersenen. Al deze toestanden van het brein kunnen als dalletjes worden weergegeven. Denk aan een soort landschap. Het balletje van de toestand rolt van hot naar her. De dalletjes mogen niet te diep zijn, anders kan het balletje niet makkelijk rollen.

Breintoestanden variëren doorlopend. Het dal van stress (rood) mag niet te diep zijn. Dan kom je er moeilijk uit. Langdurige stress kan angst, een burn-out of depressie veroorzaken.

Breintype verklaart klachten en capaciteiten beelddenker

Beelddenken en concentratieproblemen

Uitleg in bovenstaand filmpje verklaart de concentratieproblemen bij een beelddenker. Activatie (groen) zorgt voor een goede concentratie om te kunnen leren. Mensen met onderactivatie (paars) kunnen zich moeilijk focussen op een taak en zijn snel afgeleid door hun omgeving. Met stress (rood) kun je je ook niet goed concentreren. Met medicatie zoals methylfenidaat (bijvoorbeeld ritalin), activeer je groen en verlaag je paars in je brein. Dit is direct zichtbaar tijdens een EEG-meting. Je kunt je brein ook trainen met neurofeedback therapie.

Breinmeting en neurofeedback therapie

Onze hersenen leren elke dag. Je kunt zelf je brein trainen met neurofeedback. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat de resultaten langdurig zijn. Wil je ook een breinmeting en je brein trainen met neurofeedback? Dat kan gewoon thuis. Opleidingscentrum Ik leer anders heeft samen met neurowetenschapper Björn Crüts de Brainmarker ontwikkeld. Want we willen graag (h)erkenning voor andere typen breinen met de bijbehorende capaciteiten en leerstijlen. Kijk voor meer informatie over neurofeedback op www.brainmarker.com.

Opleiding Neurofeedback inclusief apparatuur

Je kunt ook zelf aan de slag als trainer. De opleiding Trainer Neurofeedback is inclusief apparatuur om het brein te meten en te trainen: meer informatie via Brainmarker.