Ik leer anders
Opleidingscentrum
Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

Eendaagse workshop Bijzonder onderwijs:

 • ZMLK (zeer moeilijk lerend)

 • Verstandelijke beperking, Syndroom van Down

 • Asielzoekerskinderen NT2

Voor ouders, leerkrachten, (activiteiten-)begeleiders, coaches, logopedistes, enz.

Sommige leerlingen hebben extra ondersteuning nodig om tot leren te komen. Dit kost veel tijd. Zeker als er geen passend lesmateriaal voor handen is. In de eendaagse workshop leer je hoe je met een druk op de knop lesmateriaal kunt maken. Ouders kunnen op deze manier ook samenwerken met de leerkracht op school.

Met behulp van het computerprogramma kun je simpel pdf-werkbladen en memory-kaartjes printen. Online kunnen leerlingen zelfstandig oefenenen en spelletjes spelen. Thuis of in de klas met een koptelefoon. Het systeem houdt bij welke woorden de leerling al kan lezen. Je kunt daardoor kiezen om met woordbeelden te werken die de leerling al (her)kent of voor nieuwe woordbeelden. De lesstof is opgebouwd in drie niveaus. Alles afgestemd op het juiste denk/leer/kennis-niveau van de leerling.

Je ontvangt een jaar-account voor de Online trainer. Ook krijg je bijpassende werkbladen om korte zinnen te maken met werkwoorden en rekenmateriaal bestaande uit een honderdbord en cijfer-kleurplaten met houten blokjes voor het getalbegrip. Neem je laptop mee naar de workshop, we brengen alles direct in praktijk.

Taal leren met woordbeelden

Mensen met een beperking en NT2-leerlingen leren sneller lezen als zij woordbeelden herkennen. Daarbij maken we gebruik van de Online trainer. Ter verduidelijking wordt het woordbeeld eerst uitgesproken en afgebeeld als foto. Van deze woordbeelden maken we korte zinnen.

 

Tijdens de workshop krijg je bijpassende werkbladen om zinnen te maken, rekenmateriaal, honderdbord, kleurplaten en houten blokjes. De interactieve werkvormen kun je direct in praktijk brengen.

 

 

LesMateriaal

 • Jaar-account computerprogramma met lesmateriaal
 • Toegang tot site met werkbladen (werkwoorden, voorzetsels, leesbladen, enz.)
 • Honderd-bord om te oefenen (puzzel met gekleurde vlakjes)
 • Cijfer-kleurplaten met 60 houten MAB-blokjes
 • Stickertjes met kleine letters voor op het toetsenbord

Programma

 • Taal:
  Woordbeelden herkennen/lezen
  Het computerprogramma houdt bij hoeveel woorden de leerling kan lezen
  Persoonlijke leeslijst om het niveau van de werkbladen en online spelletjes te bepalen
  Woordbeelden visualiseren/typen
  Woordbeelden als dictee
  Korte zinnen maken met kaartjes
  Meetinstrument: Statistieken pagina en persoonlijke leeslijst (aantal woorden kunnen lezen)
 • Werkwijze Online trainer:
  Zelf beeldpakketten maken
  Hoe maak je pdf-werkbladen om te printen
  Memory-spel en spiekbladen printen
  Online spelletjes per (eigen) thema
  Persoonlijke leeslijst bijhouden
 • Rekenen:
  Cijfers herkennen en visualiseren in de Online trainer
  Getalbegrip
  Tellen
  Plus en min tot 10

 

Taal leren met woordbeelden

Standaard thema-pakketten of een persoonlijk woordbeeld-pakket

In de Online trainer staan standaard pakketten met een thema (kinderboerderij, boodschappen doen, enz.).

Je kunt ook zelf heel simpel beeldpakketten maken met eigen afbeeldingen en foto’s. De grootte van de foto’s pas je aan in het programma. Dus geen gedoe. Zo maak je het pakket ‘Mijn familie’ echt persoonlijk.

Simpel pdf-werkbladen maken en uitprinten
afgestemd op het niveau van de leerling

Het kost veel tijd om per leerling aangepast lesmateriaal te maken. Met de Online trainer maak je met druk één druk op de knop pdf werkbladen die je kunt uitprinten. Op verschillende niveaus en in verschillende variaties. Je kunt kiezen voor woordbeelden die de leerling al kent en dus zelfstandig kan doorwerken. Je kunt ook kiezen voor nieuwe woorden, waarbij de leerling gebruikt maakt van ‘spiekbladen’.

niveau 1

niveau 2

niveau 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Online oefenen

Woordbeeld leren herkennen

Kijk naar de foto en klik op de koptelefoon naast het woordbeeld. Zo wordt dit woordbeeld uitgesproken. Je kunt het zo vaak herhalen als je wilt. Dit bevordert ook de spraak en woordenschat.

Woordbeeld typen met afkijken

Kun je het woordbeeld na-typen? We werken met stickertjes op het toetsenbord zodat de letters er hetzelfde uit zien als op het scherm. Kan je het woord als plaatje opslaan in je hoofd? De computer spelt de losse letters.

Woordbeeld als dictee

Dit laatste niveau is niet voor iedereen haalbaar. Toch heb ik veel leerlingen met laag iq begeleid die toch de woordbeelden van groep 3 en 4 konden visualiseren en typen. Je gaat dan uiteindelijk door naar de standaard Online trainer.

Online leeslijst

Eén keer per week neemt een begeleider of ouder samen met de leerling de leeslijst door. De woordbeelden die de leerling herkent en dus kan lezen, worden aangevinkt. Deze komen automatisch terug in de werkbladen om zelfstandig te kunnen werken in de klas. Een teller geeft de voortgang aan van het aantal woorden die de leerling kan lezen.

Memory-kaartjes printen

Alle woordbeelden per thema kunnen worden geprint op dik papier. Drie kaartjes per woordbeeld: een foto en twee dezelfde woordbeelden. Met deze kaartjes kun je memory spelen en kleine zinnetjes maken.

Online spelletjes

Met beeldpakketten kun je online spelletjes spelen. Ook hier kun je kiezen voor bekende woorden uit de leeslijst of nieuwe woordjes om samen te oefenen. Werk je alleen, dan kun je altijd gebruik maken van de spieklijsten.

Cijfers

Cijferbegrip, tellen, rekenen en klokkijken. Je krijgt een gratis honderd-bord bij de workshop. Ideaal om te oefenen. Daarbij krijg je 60 kleine houten MAB-blokjes om te combineren met de bijbehorende kleurplaten. Aanvullende werkvormen en spelletjes maken het tellen leuk.